Курсантка от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново пострада тежко при инцидент, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

При почистване на зачисленото ѝ оръжие - автомат "Калашников", тя се е простреляла в гърдите.

Инцидентът е станал малко преди 20:00 часа снощи.

Пострадалото момиче е транспортирано незабавно с линейка в отделение "Спешна помощ" на МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" в града.

Тя се обучава във факултет "Общовойскови" на НВУ "Васил Левски" от август 2017 г. По случая се води следствие от Военноокръжна прокуратура и Военна полиция.

Стабилно е състоянието на курсантката, която се самопростреля, докато почиства оръжието си в Националния военен университет. Това каза пред bTV бригаден ген. Пламен Богданов, началник, Национален военен университет "Васил Левски".

Младата жена е приета в болницата във Велико Търново и вчера е имало моменти, в които животът й е бил застрашен. Богданов обясни обаче, че са изключително редки случаите на инциденти при почистване на оръжие.

Той уточни, че курсантката е на 20 години, справя се много добре и дори е назначена за командир на отделение в нейния взвод.