Малкото надвишаване скоростта води до големи последици, коментира в студиото на bTV проф. Михаил Константинов по повод автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Според първоначалното заключение на вещото лице шофьорът е карал с 53 км в час при ограничение от 40 км в час, съобщиха от прокуратурата. И макар да става дума за превишаване само с 13 км в час, това означава 76% увеличание на кинетичната енергия, коментира математикът.

Всяка промяна в скоростта променя кинетичната енергия и спирачния път, каза още той и обясни, че ако карате с превишена скорост, шансът да спрете по-трудно или да ударите друг обект се увеличава два пъти.

По думите му вината на шофьора е в това, че автобусът не е имал технически преглед, както и че има съмнения, че пътниците не са имали издадени билети.

"Може би трябва от сутрин до вечер да се публикуват смачкани коли и разкъсани тела, за да може шофьорите да се замислят. Човешкият фактор трябва да започне да се променя. Да се променят пътищата е колосална задача за десетки години. Трябва да се промени съзнанието ни", заяви още той.

На опашката сме по най-много катастрофи в Европа, подчерта все пак проф. Константинов и цитира статистиката - в първата година на демокрацията - 1990 г., загиналите по пътищата са 1527 души, сега са над 600.