Компютърен срив наруши днес за кратко цялото въздушно движение във Франция и предизвика верига от отлагания на полети в различни страни в последния ден от европейския летен отпускарски период, предаде Асошиейтед прес.

Стотици полети бяха отложени на летища от Великобритания до Мароко и отвъд тях. Часове след като проблемът с френската автоматична система за полетни планове беше отстранен, разписанията все още изоставаха в изпълнението си.

Говорител на френските авиационни власти заяви, че причината за сутрешния срив се разследва.

Проблемът "не е имал никакво отражение върху безопасността на полетите" и е бил отстранен по обед, което е позволило движението да бъде възстановено, заяви говорителят.

Авиационните власти обаче спряха временно целия въздушен трафик под френски контрол, което включваше и самолетите, прелитащи над Франция. Директивата се отнасяше и за пристигащите и заминаващите полети на летище "Шарл де Гол" в Париж, едно от най-натоварените в Европа.

Особено сериозно засегнати бяха пътниците от съседни страни като Великобритания, тъй като авиационните власти срещаха трудности да пренасочват полетите през натовареното въздушно пространство на Европа.