Кола се запали след верижна катастрофа на магистрала "Тракия" до пловдивското село Царацово и образува огромна тапа в посока София.

Инцидентът е станал между 118 и 119 км на аутобана в лява лента в посока София около 15 часа. Ударили са се четири автомобила в лентата за изпреварване. Два от автомобилите са с турска регистрация, а другите два - с българска.

На място пристигнаха екипи на полицията, линейка и пожарна. При инцидента няма сериозно пострадали хора, но една от жените - 26-годишна бременна турска гражданка, която е пътувала в изгорелия автомобил, е била прегледана на място от Спешна помощ. Няма опасност за нея и детето, но от полицията съобщиха, че тя ще остане за наблюдение в болница, предаде БНТ.

Пламната кола е напълно изгоряла.

Снимка: bTV

Най-вероятната причина за ПТП е неспазване на дистанция.

"Причината за катастрофата е неспазена дистанция. Стига се до запалването. Първият автомобил с българска регистрация намалява на автомагистрала "Тракия". Вторият и третият автомобил са турски граждани, те не спазват дистанция и се удрят един в друг и третият се запалва вследствие на удара във втория автомобил", каза комисар Виктор Празов - началник на Охранителна полиция.

Изгорелият автомобил, в който е пътувала бременната жена, е бил управляван от 40-годишния ѝ съпруг. Негов роднина, пътувал в следващия автомобил, обясни, че не са успели да реагират навреме:

"Движението по автомагистралата спря внезапно, ние не успяхме да реагираме и се сблъскахме четири коли една след друга. Това е всичко. После хората повикаха линейка и една от жените сред нас отиде в болница, тя е бременна. Нарани си коляното. Това е жената на брат ми. Тя е добре."

Заради задръстването час и половина трафикът в посока София се осъществяваше и в аварийната лента и се регулираше от Пътна полиция. Движението беше отклонено по алтернативен маршрут през Карлово и подбалканската линия към София.

Опашката от автомобили достигна близо десет километра и бе блокирала няколко от изходите на магистралата.

Това е втора голяма катастрофа от деня на магистралата. Сутринта ТИР се преобърна на злополучния участък между 160 и 162 километър на "Тракия". Инцидентът стана около 7 часа. Катастрофиралият полски камион, превозващ алуминиеви заготовки от Турция за Полша, затвори част от активната и аварийната лента в посока София.