Кола се вряза в огражденията около британския парламент в Лондон, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията в столицата на Великобритания. Няколко пешеходци са ранени. На мястото пристигнали въоръжени полицаи, измъкнали шофьора от сребрист Форд и го отвели. Околните улици в центъра на Лондон са отцепени.

Очевидец, цитиран от Би Би Си, разказва, че колата се врязала в група велосипедисти, преди да се блъсне в загражданията, а действията на шофьора са изглеждали умишлени. Според информация от полицията пострадалите са с наранявания, които не застрашават живота им.     

По това време на годината британският парламент не заседава, защото е в лятна почивка.

За момента няма официални данни дали става дума за злополука, или за нападение. През последните години Великобритания стана мишена на няколко смъртоносни терористични атаки, една от които край парламента.

От МВнР съобщиха за Дир.бг, че са в контакт с българския посланик в Лондон. Към 10,50 часа все още не бе ясно дали има пострадали български граждани.

Свидетели на инцидента разказват, че са чули силен взрив, тъй като колата се е забила в бариерите пред парламента.

Снимка: БТА

Около дузина въоръжени войници са атакували превозното средство, от което е изведен мъж, облечен в черно сако, който е задържан.

Около 200 служители на реда са били изпратени веднага до парламента, за да може хората да бъдат изведени от сградата. Вратите на парламента веднага са били заключени. Инцидентът идва 17 месеца, след като Халид Масуд помете пешеходци на "Уестминстърския мост".

Свидетелите на инцидента днес допълват, че служителите на реда първоначално са се оттеглили от колата, защото са подозирали, че в автомобила може да има бомба.

Свидетелят Джейсън Уилямс разказа пред "Добро утро" Великобритания", че инцидентът е "много, много страшен", добавяйки, че се чувства "много разтревожен".

"Отначало си мислех, че това е друга терористична атака и започнах да бягам. Полицията постоянно казваше да се излезе от района. Бях много изненадан, защото полицията не обиколи веднага колата. Те стояха назад. Те очевидно бяха малко предпазливи, защото не знаеха какво ще се случи. Не знам дали имаха предупреждение, че в колата може да има бомба", твърди Уилямс.

Специалистът по сигурността Крис Филипс сподели пред "Добро утро" Великобритания, че колата се разбила в бариерите, но те са я спрели. "Бариерите са там, за да защитят сградата и хората вътре. Всъщност те са имали дълго време за реакция. Мисля, че един от най-големите проблеми за полицейските служители, когато са се приближили до превозното средство, е бил дали колата може да избухне. Фактът, че служителите на реда са стигнали до колата и са извели мъжа, е наистина добър знак. Това може да е някаква форма на атака, която не е сработила правилно по плана на нападателя. Целта на тези бариери е да спрат и да забавят всякакви превозни средства, които се приближават до сградата и хората вътре. Ако се опитате да се блъснете в тези бариери, просто няма да се получи.Те са достатъчно силни, за да спрат превозното средство при 50 км/ч. Така че фактът, че офицерите го приемат много сериозно, очевидно означава, че имат някакви притеснения", допълва Крис Филипс.