Няма паника в квартал "Пастир" заради отровена вода. Това заяви пред БНР кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.

"Има конкретен заподозрян, има досъдебно производство. Водата наистина е замърсена. Кметският наместник на квартала, който първи установява на 25 април, че водата е замърсена, е реагирал много адекватно. След това ВиК Генерал Тошево по най-бързия начин са източили цялата водопреносна система на квартала, изолиран е градът, спрян е кранът. За около час - час и половина са обходени всички. Предотвратили сме най-лошото", разказа той.

"Всеки ден се прави профилактика", каза кметът на града.

Според него се очаква утре да се вземат нови проби и ако те са отрицателни, водоподаването в кв. "Пастир" ще се възстанови. Кметът очаква до края на седмицата пробите да покажат, че водата вече е годна. Ако това не се случи, общината има готовност да осигурява водоноски.

"Неудобно е точно на Великден хората да нямат вода за първи нужди. Осигурили сме всичко - водоноски за битови нужди, водоноски за животните. Хората са спокойни", каза още той.

Валентин Димитров увери, че инкасаторите са засекли водомерите на всички къщи и хората няма да платят за отровената вода и последващото прочистване на системата.

Припомняме, че във водата за града бяха открити следи от пестициди.