Килограм злато и нелегални цигари е опитал да пренесе контрабандно шофьор на товарен автомобил. Митнически служители от ГД МРР откриха 1046 грама изделия от жълт и бял метал и 178 кутии цигари, без български бандерол, скрити в кабината на товарен автомобил с турска регистрация.

Камионът пътувал от Турция за Румъния през България и бил отклонен за проверка в района на Дунав мост при Русе.

Зад тапицерията на кабината на влекача митническите служители откриват три пакета с изделия от жълт и бял метал с общо тегло малко над килограм. Експертиза установява, че бижутата са пръстени, обици, синджири и висулки от злато с различни примеси, с обща стойност 59 229 лв.

Укрити по подобен начин митническите служители откриват и цигари с надписи DUTY FREE - общо 3560 къса (178 кутии).

Шофьорът обяснил, че златото му било дадено от друг, за да го пренесе нелегално от Турция до Румъния, а цигарите превозвал за себе си.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на териториален отдел "МРР Дунавска" под надзора на ОП Русе. Сключено е споразумение като ювелирните изделия са отнети в полза на държавата, а на нарушителя е наложена глоба в размер на 20 000 лева, както и три годишна условна присъда с пет години изпитателен срок.