Италианският премиер Джузепе Конте призова парламента да подкрепи новото му ляво правителство на важния вот на доверие, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Новото правителство, обединяващо антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и проевропейската Демократическа партия (ДП), ще бъде по-малко склонно към конфликти с ЕС и ще показва повече уважение от предишната коалиция на ДПЗ и партията "Лига", обеща Конте в речта пред парламента. Той добави, че неговият екип ще работи за съживяване на икономиката и намаляване на данъците.

Снимка: АР/БТА

Някогашните съперници ДПЗ и ДП приеха да обединят силите си, след като крайнодясната "Лига" напусна предишната коалиция с Движение "Пет звезди", опитвайки се неуспешно да предизвика предсрочни избори, припомня Ройтерс.

Очаква се долната камара на италианския парламент, в която новата коалиция има стабилно мнозинство, да гласува тази вечер. Конте е изложен на по-голяма заплаха в Сената, където двете партии имат много по-малко мнозинство. Ако депутатите от която и да е от двете камари отхвърлят предложеното от него правителство, той трябва да подаде оставка, припомня АП.

Докато Конте произнасяше речта си, "Лигата" и по-малка крайнодясна партия "Италиански братя" протестираха пред парламента.

"Лигата" и по-малка крайнодясна партия "Италиански братя" протестираха пред парламента

Снимка: АР/БТА

Те призовават за оставка на Конте и свикване на незабавни избори, съобщава Франс прес.

Матео Салвини говори по време на демонстрацията пред парламента

Снимка: АР/БТА

Гласуването в Сената е насрочено за утре следобед.