Италиански военен самолет се очаква да пристигне във вторник в България, за да транспортира ранен войник. Инцидентът е станал по време на международното учение "Бриз" в черноморските води край Бургас в края на миналата седмица.

Италианският войник се е разминал със сравнително леки травми - фрактура в областта на гръдния кош. По неофициална информация той е паднал от една палуба на друга при маневра на един от корабите, участващи в учението. Военният веднага е бил откаран в болница, където българските лекари са се погрижили за здравето му.

В учението участваха 27 плавателни съда, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от Военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция, както и от Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса. От борда на фрегата "Горди" демонстрациите наблюдаваха лично президентът Румен Радев и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Изпълнени бяха операции, свързани със сигурността по море - преодоляване на инцидент с търговски кораб, спасяване на бедстващи хора, ликвидиране на нефтен разлив, погасяване на пожар на кораб, евакуация на ранен военнослужещ, овладяване на похитен търговски кораб. В учението имаше и демонстрационни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс по въздушна цел, стрелба от вертолет AS565 MB Panther по морска цел, атака на подводница и използване на противоподводни бомби.