Италианската брегова охрана спаси 60-годишен българин, получил инфаркт на кораба "Круиз Барселона" край брега на остров Сардиния, съобщи италианският сайт "Алгуер".

Около 8.40 часа в сряда сутринта в бреговата охрана на малкия пристанищен град Порто Торес е получен сигнал от корабния лекар на "Круиз Барселона" за мъж в тежко състояние, който се нуждае от спешна медицинска евакуация и лечение в болница. По думите на медика, касаело се за 60-годишен българин, получил инфаркт.

Пристанищните власти на Порто Торес насочили кораба към залива на Азинара, за да могат в спокойни води да пренесат туриста в моторницата, изпратена по спешност до кораба.

Около 9.50 ч. патрулен катер със специализиран медицински екип пресрещнал круизния кораб на 10 мили от Порто Торес и осъществил прехвърлянето на българина на лодката. 50 минути по-късно катерът достигнал до пристанището, а мъжът бил транспортиран с линейка до болницата на град Сасари.

Капитанът на "Круиз Барселона" пък получил разрешение да продължи плаването си към Барселона. Той е изразил благодарност към италианските власти за бързата реакция.