Малък инцидент предизвика напрежение сред охраняващите британския премиер Тереза Мей и белгийския министър-председател Шарл Мишел тази сутрин, съобщи британският Mirror. По пътя към военното гробище Saint-Symphorien, където да положат цветя в памет на жертвите от Първата световна война, колоната с автомобили е била изненадана от рязко набиване на спирачки от движеща се пред нея кола.

В резултат единият от двамата мотоциклетисти-полицаи, които са били начело, е направил рязък завой и се е сблъскал с колегата си. Двамата са паднали от моторите и са леко пострадали.

Кортежът е бил спрян за няколко минути, докато се изясни състоянието на падналите полицаи. След като на мястото е пристигнала Спешна помощ и ги е отвела за преглед, колоната отново е потеглила на път.

Тереза Мей и Шарл Мишел се поклониха пред гробовете на двама британски войници - Джон Пар и Джорд Елисън, смятани за първата и последната британска жертва на Първата световна война. Те са загинали съответно на 21 август 1914 година и на 11 ноември 1918 година.

В рамките на отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война Тереза Мей посети Белгия преди да отпътува за Северна Франция, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон.

Шарл Мишел ще пристигне утре в Париж, за да участва заедно с десетки други чуждестранни представители в тържествата в чест на примирието от 1918 г.

В белгийския град Монс отбелязването на годишнината започва днес и ще продължи до неделя. Това е градът, където британските войници влизат в първите си битки срещу германците в края на август 1914 г. след бързата инвазия на Германия в Белгия. След близо четири години на германска окупация белгийският град е освободен в нощта на 10 срещу 11 ноември 1918 г. от канадски войски, участващи във войната като част от британската имперска армия.