Най-вероятната причина за възникналия вчера следобед голям пожар в боровата гора над квартал "Аспарухово" е игра на деца с пиратки. Tова коментира комисар Тихомир Тотев, директор на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" във Варна.

За щастие при инцидента няма пострадали.

Вследствие на пламъците са изгорели около 30 декара суха горска растителност. На място са изпратени 6 екипа на пожарната и след намеса, въпреки силния вятър, огънят е локализиран и овладян.

Тази сутрин ситуацията е овладяна. Цяла нощ районът е бил обхождат от пожарникари и е предотвратена повторната поява на пожара.

Комисар Тотев направи обобщение на инцидентите досега по повод началото на Седмицата на пожарната безопасност, най-сериозният е пожара в старческия дом "Св.Георги" край Варна.

2478 са пожарите във Варна региона досега. За същия период на миналата година инцидентите са били 2878.

Намаляване има и при подадените лъжливи повиквания. През миналата година те са били 132, докато сега противопожарната служба отчита 106.

За изминалите девет месеца при пожари са загинали шест души, а 17 са пострадали. Броят на починалите през 2020 г. е бил 17.

При пожарите с най-голям брой са битовите - 155, като тенденцията е била същата и през деветте месеца на миналата година. Най-често срещаната причина за избухването им е неправилно боравене с открит огън. Умишлените пожари във Варненско от началото на годината са осем, при 26 през 2020 г.

През настоящата седмица, която е посветена на пожарната безопасност, Регионалната дирекция в крайморския град е планирала серия демонстрации, срещи и викторини в различни населени места в региона, като акцентът пада върху работата с най-малките.