На 20 юли 2012 година - точно на Илинден (по стар стил), на неохраняемия плаж "Липите" край Синеморец се удавиха двама мъже, които спасиха две деца. С днешния инцидент, при който двама души се удавиха при подобни обстоятелства, трагедията се повтаря на същото място 7 години по-късно. Този път тя дори е по-голяма, защото едното от давещите се две деца (на 16 години) загина, а с него и баща му - пред очите на майката и бабата.

През онзи фатален юли преди няколко лета, смъртта си намериха 50-годишният Петър Тодоров и Христо Стефанов, на 48 г. Всичко се случва по същия начин - две деца - братче и сестриче, започват да се давят, и двамата се втурват да ги спасяват. Те дори не се познават, просто всеки от тях се чувства длъжен да помогне.

Петър и Христо успяха да извадят децата, но самите те бяха завлечени от вълните и не оцеляха.

След трагедията техни близки разказаха, че родителите на двете спасени деца дори не  благодарили, не изказали съболезнования и не изчакали да разберат дали ще бъдат намерени телата им.

"Не им прави чест на родителите, че изчезнаха. Не се обадиха, не изчакаха да разберат ще ги намери ли някой. Другите хора казаха, че са се измъкнали от плажа. Едва ли някой ги е следил какво правят", каза тогава вдовицата на Петър - Ани Тодорова.

Семейството от няколко години живеело в Прага, където тя и Петър работели като оперни певци. Почивали на българското Черноморие всяка година и дори по време на фаталния инцидент бащата бил с 11-годишния си син във водата. Така всичко се разиграва пред очите на детето и майката.

Край плажа, на който загинаха двамата, днес за геройството им напомня паметна плоча

Скрийншот: "Шоуто на Слави"

"Вие го наричате герой, но за такива хора не си струва да правиш такова нещо. Защото той остави едно малко дете. Нямам думи...", каза още Ани.

"Герой, но вкъщи е празно... празно е", добави майката на Петър - Дора Тодорова.

Христо пък, който бил техник и работел във фирма на летище София, остави дъщеря на 24 години.

По ирония на съдбата, часове преди фаталното спасяване той споделил на съпругата си, че от суеверие на Илинден няма да влиза в морето.

"Христо моменталното е скочил в бурното море, рискувайки своя живот, за да спаси децата, които са се давели. Това може да го направи един изключителен човек. За съжаление, и съдбата, и морето ни го отнеха. В душите и сърцата ни той ще остане завинаги. Той с героизъм доказа своя живот", заяви тогава неговият колега Николай Матеев.

Заради героичната си постъпка Петър Тодоров и Христо Стефанов бяха отличени посмъртно в класацията на вестник "24 часа" "Достойните българи".