Холандски скиор загина днес следобед в лавина в район извън пистите на курорта Валморел в Източна Франция, съобщи планинската спасителна служба, цитирана от Франс прес.

Мъжът на възраст около 50 години карал ски с 22-годишния си син, когато бил отнесен от лавината към 16 ч. (17 ч. българско време). Синът му успял да измъкне изпадналия си в безсъзнание баща и слязъл до курорта да потърси помощ, тъй като в района на трагедията неговият телефон нямал покритие.

Около 30 души се притекли на помощ на жертвата с подкрепата на хеликоптер на спешната медицинска помощ, но не успели да съживят холандеца.

Според черната статистика, че жертвите в Европа на лавини и лошото време от началото на януари са 25.

По-рано днес лавина отново се изсипа върху хотел - този път в баварските Алпи. За щастие няма пострадали. Инцидентът стана около 5 ч.сутринта. Лавината е била с ширина около 300 метра и изпочупила прозорците на хотела.

лавина отново се изсипа върху хотел - този път в баварските Алпи

Снимка: АР/БТА

лавина отново се изсипа върху хотел - този път в баварските Алпи

Снимка: АР/БТА

В Бавария има много блокирани региони. За разчистване на пътища и покриви са мобилизирани военни, полицаи, пожарникари и специализирани технически екипи.

Снимка: АР/БТА

Село Дизантис в Източна Швейцария също остана отрязано от останалия свят заради лавина, която прекъсна железопътния транспорт и направи шосетата непроходими, предаде Франс прес.

Общината от 2200 жители, където в момента има и неколкостотин туристи, не може да бъде достигната нито с кола, нито с влак, обясни кметът Робер Кажакоб. Той изрази надежда положението да се оправи до утре.

След обилните снеговалежи в последните дни в Източна Швейцария бяха спрени няколко железопътни линии заради риск от лавини.

Влаковете до курорта Давос, където следващата седмица ще се състои Световният икономически форум, са спрени до второ нареждане и са заменени от автобуси.

От събота вечерта се натрупаха допълнително 60 до 90 см снежна покривка върху част от Алпите, а до утре се очаква тя да се увеличи с още 30 до 50 см.

В някои райони на Швейцарските Алпи е обявен максимален риск от лавини.

През последните две седмици в североизточната част на страната вече имаше необичайно обилни снеговалежи. Там снежната покривка е един и половина до два пъти по-висока от обичайното за този период на годината.