Гранична полиция спаси 38 мигранти, сред които бебе само на няколко месеца, натоварени в лодка в Черно море, край Шабла. Натъпкани в плавателния съд са били 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, които са се представили за сирийци и афганистанци. Граничните полицаи са ги извели на брега в безопасност тази сутрин при сложна операция в морето, съобщават от МВР.

Мигрантите са отведени за прегледи в болница в Каварна, а по първоначална информация състоянието им е добро, съобщиха на брифинг в Бургас директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" комисар Антон Мирков и Ивайло Николов, началник на сектор в Черноморския граничен координационен център. Двамата дадоха подробности по спасителната операция в морето.

Хронологията на събитията

В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение "Синя граница" е бил забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГПН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда, като там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци.

Снимка: МВР

Поради лошите метеорологични условия и силно вълнение на морето, както и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

Снимка: МВР

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция "Черно море 2022" в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, уточняват от вътрешното министерство.

"По плавателния съд няма никакви обозначителни знаци. Става въпрос за сравнително малка лодка между седем - осем метра дълга. Била е претоварена", уточни комисар Мирков. Той се е движел в посока Румъния.

Снимка: МВР

"Беше открит около 6:25 часа чрез интегрираната система за наблюдение. Не отговаряше на повикванията на операторите и веднага към мястото беше изпратен гранично полицейски кораб и наряд за наблюдение по брега. Около 10:00 часа проверяващата група е успяла да се прехвърли в плавателния съд, където са установени мигрантите", каза Николов, цитиран от БТА.

Той разказа, че заради изключително сложната обстановка и бурното море с вълнение 3-4 бала, са били направени няколко безуспешни опита хората да бъдат прехвърлени на българския кораб. Наложило се е плавателният съд да бъде ескортиран до пристанище Каварна. Преди това обаче горивото му е свършило, което е наложило прехвърляне на гориво от българския кораб.

Към този момент все още не е известен точният маршрут на мигрантите.

"През тази година имаше два подобни случая в Румъния. Общо взето движението на такива лодки се осъществява от едно населено място Шиле, което се намира на изток от Босфора. Оттам курсът е на север, изключително голямо отстояние от брега, на около 50-60 морски мили. При достигане на румънска територия, корабът се пренасочва на запад. Предполагам, че маршрутът е бил същият. В тази дестинация са се пренасочили в българските териториални води", заяви комисар Антон Мирков.

От 2014 година насам това е първият случай на заловени мигранти в българските териториални води.

 

Снимка: МВР