Електробус в Стара Загора претърпя пътен инцидент около 11:00 часа днес, съобщи управителят на общинското дружество "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД, което е собственик на превозното средство.

Електробусът се е движил по утвърдения маршрут на линия №3, който предвижда преминаване по ул."Руски", където на кръстовището с ул."Генерал Гурко" трябва да направи десен завой в посока от юг на изток.

"На светофара на ул. "Генерал Гурко" е имало спрени друг автобус и микробус, които са широки превозни средства. Вследствие на това пространството на платното е било доста тясно. Поради това електробусът е трябвало да бъде приближен максимално до бордюра вдясно. На второто дърво, намиращо се на изток от кръстовището обаче има висок, но крив клон. Там превозното средство се опира в клона, предпазният панел за батериите поддава и в края на електробуса се чупи и се пръска задния стъклопакет", разказа за случая Станчев пред БТА.

Той подчерта, че самият водач е действал правилно.

Вследствие на инцидента към момента няма установени пострадали пътници.

"Някои от тях са се уплашили при пръскането на стъклото", уточни той. Водачът е чул шум като "удар от камък".

Георги Станчев обясни, че има материални щети, но те ще бъдат възстановени. Превозното средство е прибрано в депото на дружеството, а автобусът е заменен с друг и е продължил движението си по утвърдения маршрут.

Шофьорът има над 30 години стаж.

Първите електрически в Стара Загора тръгнаха през януари тази година по автобусни линии № 3 и № 8. Те бяха закупени с европейски средства. Те са марка Irizar, модел ie bus 12 NG. Това е моделът, който е избран за електрически автобус на годината в Испания за 2021 г.