Голям пожар бушува в района Долно село, община Кюстендил. Огънят е обхванал 4 махали и е стигнал до центъра.  Част от хората са евакуирани. Гори сградата на старото училище, а само на няколко метра от нея е и сградата на кметството. Пожарникарите опитват да предотвратят прехвърлянето на огъня към него.

Огънят е обхванал между 10 и 15 къщи на различни места в селото - част от тях са обитаеми, друга част - не.

По първоначална информация има две жени са откарани в болницата в Кюстендил, тъй като са припаднали поради обгазяване. Състоянието им е стабилно.

"Двама са припаднали като гледат пожарът как гори. Възникнал е от много силен вятър, който е причинил късо съединение от електропроводите, а паднала искра на тревата е причинила огъня", каза кметът на селото Лозан Тасков.

По думите му всички хора са предупредени за опасността. Жителите на селото, заедно с огнеборците опитват да се справят с пожара.

Заради силния вятър, който е бушувал до късния следобед днес, огънят бързо се е разнесъл и е обхванал близката гора. Горят общо около 400 декара както борова, така и иглолистна гора.

Днес 12 пожара избухнаха в област Кюстендил, обстановката е сериозна, съобщиха по-рано от Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на неселението" - Кюстендил.

Сериозни са пожарите край село Гърбино, Лисец планина. От Сърбия е навлязъл пожар при село Уши. Всички екипи са терен. Работят и горски служители, екипи на Община Кюстендил. Работата на екипите се възпрепятства от изключително силния вятър.

Десетки пожари избухнаха в страната днес, когато температурите достигнаха до 41 гпадуса.

Пожарът край Перник е ограничен в по-голямата си част

Пожарът, който обхвана гората между пернишките квартали "Тева" и "Мошино" и се насочи към село Големо Бучино, е ограничен в по-голямата си част, но работата по гасенето продължава, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

В потушаването на огъня се включиха всички налични екипи на местната противопожарна служба, два екипа огнеборци от София, доброволното формирование "Протожер", горски служители и доброволци.

С техника помагат Югозападното държавно предприятие, частни фирми, общинското предприятие "Флор". Направена е защитна ивица, която не позволява пламъците да тръгнат към къщите в село Големо Бучино.

Няма опасност за населението, в района ще има дежурство през цялата нощ. Кметът Станислав Владимиров, който е на мястото на пожара, благодари на всички доброволци, които са откликнали, за да ограничат огнената стихия.

Пътят между селата Големо и Мало Бучино остава затворен.

За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра в горските територии в страната са възникнали 62 пожара на обща площ близо 6 700 дка. 4 700 дка от тях са в широколистни гори, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Оттам призовават гражданите да бъдат отговорни и бдителни, да спазват противопожарните мерки. Лице, забелязало пожар, незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.