Пожарът на територията на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е ограничен, но горящият комин се е срутил. 

Сигналът за пламъците беше подаден в 10.13 часа в оперативния център на пожарната служба в Стара Загора. Предполага се, че огънят е тръгнал от сероочистващата инсталация, при извършване на ремонтни дейности.

Продължават действията на 80 пожарникари по ликвидирането на пожара, съобщиха от МВР. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Няма данни за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха. Към момента не е постъпвала и информация за пострадали работници.

В работата на оперативния щаб, който ръководи действията на пожарните екипи, участва и главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". На място пристигна и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система, каза пред журналисти Петкова.

"Блокът е в планов ремонт до края на август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма", подчерта министър Петкова. Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД "Пожарна безопасност и и защита на населението", благодарение на които няма пострадали по време на инцидента.

Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ "Марица Изток 2", вече е информирана. Два от блоковете на ТЕЦ-а - седми и осми - са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок - в края на август. Останалите блокове работят нормално.

Производствената дейност на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 не е засегната от произшествието. Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент.

Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите - Стара Загора ще продължи да следи данните от автоматичните станции в региона и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще информира незабавно населението и съответните контролни органи.