Голям пожар в Русенско достигна до къщите в село Щръклево. Огънят бушува втори ден. Горят сухи треви, а след като огънят вчера е бил овладян, днес отново се е разраснал. Следобед пламъците достигнаха и до първите къщи в близкото село Щръклево.

Високите температури и вятърът затрудняват гасенето на пожара. Огнеборците са успели да спрат пламъците на метри от селото, с помощта на земеделски производители и екипи на Горското стопанство, предаде Русе медия.

Хората са притеснени, защото не за първи път се случва пожар в района заради запалени стърнища, но не помнят да е бил толкова мащабен.

"Наистина е много притеснително, вятърът го завъртя, тръгна отгоре и сега е тук. Огънят е буен, пламъкът е много силен. Може да стигне до Поломието", сподели Венета Върбанова от Щръклево.

Най-сериозна е била ситуацията край къщата на Милен Минчев. Заедно със съседите и пожарникарите са успели да ограничат огъня. "Носихме с кофите, маркучи опъвахме, ей досега това правихме. Щеше да отиде къщата, щеше да слезе надолу, ама спряхме го, сега гори надолу", обясни Милен Минчев.

Заради вятъра пламъците се прехвърлиха и към близката гора, като опасенията са да не навлязат в защитената територия на Батаклията. В борбата с огъня имат готовност да се включат пожарникарите от районните служби във Ветово и Две могили.

Втори ден бушува и пожарът край Сливен. Военен хеликоптер се включи потушаване на огъня. Огънят е локализиран, но все още не е потушен. Гори боровата гора над селата Селиминово и Малко Чочовен. Днес в гасенето се включва и тежка армейска техника, която направи просеки за овладяване на огъня.