Имаше разговори между двамата премиери. Който познава нашият премиер, знае колко интензивно работи той по такива въпроси. Това каза пред bTV ген. Константин Попов, бивш командир на военновъздушните сили и бивш началник на отбраната, по повод катастрофата на самолет "Чесна" в Северна Македония, при която загинаха четирима българи. "Изключително неприятен инцидент. Наистина трагедия. Цяло семейство", коментира ген. Попов, който е депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана в Народното събрание.

"Всъщност пилотът отговаря за своите решения. Той управлява машината и това е нормално, тъй като ръководителят на движението няма как да се качи горе в машината", каза летецът.

Попов посочи и вероятната причина за инцидента.

"Най-вероятно е силно динамичното време. Това е нормално пролетта, да има рязка смяна на условията. В планината се усилва ще повече тази непредсказуемост. Пилотът има достатъчно опит според това, което беше пуснато в средствата за масова информация. Бил е подготвен за полети в прости метеорологични условия, тоест визуални полети. Самите прибори се ползват като помощно средство. Когато влезеш в една такава сложна обстановка, човек започва да изпитва и вътрешно напрежение, това си оказва своето влияние", смята ген. Попов.

"Най-вероятно не е бил в гражданската авиация, не е бил и във военните. Знаем, че има лиценз. Той може да лети с този тип самолет в правилата за визуални полети. Този самолет надали има радар, който да показва къде са опасните метеорологични условия. Затова и тези полети са по-сериозно наблюдавани от ръководителите на полети", обясни още летецът.