Тримата мъже, които тази нощ загинаха при пожар в пловдивския Център за психично здраве, са били с параноидна шизофрения. Двама са родени през 1961 г., а третият през 1967 г. Те са от различни населени места от Пловдивска област и са били настанени принудително в центъра от органите на полицията. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му в стаята, където са лежали тримата пациенти и където е избухнал пожарът, се е развила много висока температура, която бързо е обхванала помещението.

"Малко след полунощ дежурният лекар е усетил дим. Достъпът до тези стаи е ограничен - вратата на коридора към стаите се заключва, фелдшерът се е опитал да потуши пожара. Направил е всичко възможно да влезе в стаята и да ги спаси. Но не е успял. Той е обгазен и в момента се намира в болница. За съжаление при пристигане на пожарникарите смъртта и при тримата пациенти е била настъпила отдавна", обясни прокурор Попов.

Останалите около 20 пациенти в това отделение са били евакуирани. Сред тях няма пострадали.

По думите му, в отделението има строг охранителен режим - на пациентите са разрешени разходки до 2 часа на ден, забранено е вкарването на уреди, с които мога да се самонаранят или да наранят другиго, включително запалки и кибрит. Няма осветление или електрически уреди, освен лампи.

"Такива са изискванията на нормативната база. Изключена е версията за неизрядни уреди, защото такива не съществуват, както и късо съединение. По случая засега е образувано досъдебно производство за умишлен палеж, но ако стане явно, че е по непредпазливост ще бъде преквалифицирано", уточни Румен Попов.

Иззети са записите от камерите в коридора и в момента се преглеждат.

"Няма следи от запалителна течност. Със сигурност там някой е запалил нещо - цигара, хартия. Имало е източник на огън, но какъв е - назначени са експертизи", допълни окръжният прокурор.