Силната миризма в района на столичния театър "София", която вдигна на крак полиция и Столична община и блокира движението, се оказа не от изтичане на газ, както се смяташе първоначално. Два часа след подаването на сигнала, заради който маршрутът на автобуси беше променен, а местните хора не бяха допускани до домовете си, стана ясно, че източникът на миризмата е стъклена бутилка с препарат, чиято миризма прилича на тази на пропан бутан, съобщи БНТ. Веществото се използва именно, за ароматизиране на газа, който няма миризма и без това не може да бъде разпознат.

Предполага се, че част от препарата е изхвърлен в шахта, а останалата заедно с бутилката е изхвърлена в контейнер за разделно събиране на отпадъци. От общината увериха, че не става дума за изтичане на газ, защото този район не е газифициран. Въпреки това хората, живеещи в района, не бяха допускани часове наред до домовете си заради мерки за сигурност.

"Има сигнал за пропан бутан и миризма, която е остра, задушлива, която е около шахтите, около контейнер за разделно събиране", заяви Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция".

"Изхвърлен е боклук, отпадък, който е съответно препарат, който дава миризмата на газта. Излята е най-вероятно една част от съдържанието в канализацията, така че ще има може би във времето, малко по-продължително във време, тази натрапчива миризма на изтичане на газ. Няма опасност - което е най-важно да съобщим за гражданите и живущите около проблемната зона - няма опасност за тяхното здраве.", коментира пък Бонка Василева, и.д. кмет на район Оборище.

"Предприемаме мерки да съберем количеството стъклени бутилки в контейнера, ще бъде извозен на место извън населеното място на София", допълни Димитров.

На място все още има ограничителни ленти, но служители на общината и пожарната успокояват, че няма опасност за хората, които живеят в района. Те ще бъдат допуснати до домовете си веднага след премахването на контейнера. Въпреки това миризмата ще продължи да бъде усещана още няколко дни.

Движението на автобусите от линии 11, 404 и 213 по ул. "М. Бичев" е възстановено, съобщиха от пресцентъра на Столична община.