Пожар гори в завод за слънчеви батерии в кв. "Олбия" в град Ксанти. Гасенето продължава и в момента, като в него участват 76 пожарникари и 23 пожарни автомобили.

Пожарът е избухнал в основната сграда. Запалили са се лесно горими материали и пластмаси. Засега е изолирана възможността от експлозия. Районът е ограден от полиция.

Работата на пожарните екипи е затруднена от силните ветрове. Има малки експлозии. Небето е почерняло на няколко километра. Хората казват, че трудно се диша. Според първоначалната информация пожарът се дължи на късо съединение в склад за продукция на слънчеви батерии.

Офисите в завода са напълно унищожени, както и основната сграда, в която се произвеждат слънчеви батерии. В целия район се търсят водоизточници, от които да се вземе вода. Около 3 часа след възникването на пожара започна и евакуация. Полицията и общинските власти призоваха гражданите да тръгнат към морето, което е на 30 км или задължително да затворят вратите и прозорците.

Евакуирани са кварталите "Олвия", "Агиос Атанасиос", "Талатия", "Космики", "Тимбано", "Токсоти", както и вилната зона в района на река Места (Нестос). Евакуацията се налага заради естеството на химическите съставки, които горят в завода.