Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал "Калкас", където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Инцидентът е станал в района на стадиона в кв. "Калкас" малко преди 9 часа.

Аварийни екипи успяха едва на обяд да спрат изтичането на мръсната вода от шламохранилището по деретата на града. Предстои укрепване на дигата и тампониране на мястото

Трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пристигнаха в града заради пробива.

Пробивът засегна участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНР.

Няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" и жителите на квартал "Куциян" бяха евакуирани.

Мръсната вода стигна почти до пункта за технически прегледи на КАТ и към река Струма.

Шламохранилището съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата. От екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъци да попаднат в река Струма, съобщиха от РИОСВ-Перник.

"Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма", уточни изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов.

Районът е отцепен. Засега няма пострадали къщи, но има наводнени дворове. На място пристигна много техника, докараха и камъни, за да се запуши дигата. Има готовност за евакуация и на ромските блокове в кв. Хумни дол.

На аварийните екипи на "Топлофикация" се притекоха още три местни фирми. Към 10.30 часа една трета от дигата бе овладяна и запушена,

Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от Областната дирекция на МВР. Колите се отбиват през центъра на Перник.

"Минаха полицаи няколко коли и казаха всичко да бяга на високи места, защото ще залее всичко", разказа жител на "Куциян" пред bTV.

"Калкас" е отцепен от полицията, на място са и екипи на пожарната. Жена от квартала посочи, че водата е отнесла игрище, използвано от деца и само лошото време днес е предотвратило трагедия.

Прокуратурата обяви, че започва разследване на инцидента. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. На място е изпратен и дежурен екип от следователи от Националната следствена служба, които ще извършат оглед. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от апелативната прокуратура в София.