Последните пострадали деца при катастрофата със сръбския автобуса на магистрала "Тракия" ще бъдат транспортирани с два екипа на Центъра за спешна медицинска помощ от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора до ГКПП "Калотина" утре съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Пациентите са с подобрено общо състояние. Създадена е организация след преминаване на границата те да бъдат поети от сръбски медицински екипи, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

В старозагорската болница под медицинско наблюдение остава един възрастен, като очакванията са той да бъде приведен за медицинско наблюдение в Сърбия след няколко дни.

По-рано днес здравният министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че в университетската болница в Стара Загора се лекуват три деца, които са в много добро състояние като за тях ще се подсигури коридор като с предишните линейки и те да бъдат приведени на сръбска територия.

След тежкия инцидент със сръбски автобус с деца на магистрала "Тракия" на 14 август привечер в Университетската болница в Стара Загора бяха настанени 14 души. От тях двама възрастни и 12 деца. На другия ден седем от децата бяха транспортирани от пет линейки до ГКПП - Калотина. На границата децата бяха предадени на сръбските власти. Други две деца, които бяха най-тежко пострадали, бяха транспортирани до "Пирогов". Тази сутрин те също се прибраха в Сърбия с два хеликоптера от летище София до Белград, където са приети в болница.

Шофьорът на сръбския автобус остава в реста. Защитникът на водача поиска днес по-лека мярка "подписка" или "парична гаранция", но съдът отказа. Адвокатът ще обжалва наложената днес мярка.

"Има достатъчно доказателства по делото, които да дадат обосновано предположение, че водачът на сръбския автобус е извършител на деянието, и на следващо място, че липсва адрес в страната, поради което не могат да бъдат взети по-леките мерки "домашен арест" и "подписка". Към момента остава възможна парична гаранция, което веднага ще доведе до напускането му на страната, подари което не можем да я наложим, защото деянието не е за тежко умишлено престъпление, а само за тежко престъпление", заяви прокурорът Таня Божилова.

След катастрофата у нас, сръбското МВР е разпоредило спешна проверка. Оказва се, че на собственика са съставени 99 акта за нарушения, свързани с тахографите и работното време на водачите, стана ясно още днес. Наложените са глоби за над 3,5 милиона динара. Нарушения са открити и при наемателя на автобуса. Съставени са му 4 акта. Глобата, която може да получи, е 420 000 динара. Официалното съобщение на Министерството на вътрешните работи на Сърбия може да видите ТУК >>