С два специализирани автомобила, ескортирани от полицейски служители, три деца и двама възрастни бяха транспортирани до Република Сърбия. Те са сред пострадалите при катастрофата на магистрала "Тракия", съобщиха от МВР.

И петимата бяха на лечение в болницата в Стара Загора.

Малко след 9.00 часа реанимобилите, ескортирани от полиция, тръгнаха от Стара Загора към граничния пункт "Калотина".

Със съдействието на Главна дирекция "Гранична полиция" линейките бяха ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор и поети от сръбски медицински екипи.

Пациентите са с подобрено общо състояние, съобщи преди ден здравният министър. В старозагорската болница под медицинско наблюдение остава един възрастен, като очакванията са той да бъде приведен за медицинско наблюдение в Сърбия след няколко дни.

От МВР припомнят, че след първоначалните действия на екипите за овладяване на ситуацията с тежкия пътен инцидент, в резултат на създадената съвместна организация между министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването и осъществено взаимодействие със сръбските власти, бе създадена организация за транспортирането на голяма част от пътниците до сръбската граница.

В Университетската болница в Стара Загора бяха настанени 14 души след тежкия инцидент със сръбски автобус на магистрала "Тракия" на 14 август От тях двама възрастни и 12 деца.

На 16 август от Стара Загора към Калотина тръгна първият ескорт на специализираните автомобили със седем деца - малолетни и непълнолетни. По свободния коридор на граничния пункт преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати да приберат децата си, които не бяха пострадали от инцидента. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.

Вчера бяха транспортирани с хеликоптер и двете най-тежко пострадали деца, преместени за лечение и стабилизирани в болница "Пирогов".