Индонезийските власти съобщиха днес, че броят на жертвите от цунамито, което удари обширни части от бреговата ивица на островната държава, е достигнал 334 души, а ранените до момента са 764. За безследно изчезнали се смятат най-малко 61 души, предадоха ТАСС и ДПА.

Според говорителя на националната агенция по издирване и спасяване Фахризала цунамито е засегнало 17 района от провинциите Бантен на остров Ява и Лампунг на остров Суматра.

В Зондския проток между двата острова се намира вулканичният остров, на който изригна вулканът Кракатау и именно това се смята за причина за цунамито, съобщи пред журналисти началничката на агенцията по метеорология, климатология и геофизика Двикорита Карнавати, цитирана от ДПА.

Тя каза, че специално сформиран екип от експерти е стигнал до заключение, че бедствието, ударило двете страни на Зондския пролив между островите Ява и Суматра, е било предизвикано от сложно природно явление.

"Цунамито е непряк резултат от изригването на Кракатау", каза тя.

Първоначално агенцията съобщи късно в събота, че големите вълни са били причинени от труса и допълнително засилени от пълнолунието, но по-късно каза, че те са предизвикани от това, че огромен земен масив от западната част на вулкана се е свлякъл в морето в резултат на изригването.

Снимка: АР/БТА

Вулканът изригна в 21.03 ч. (14 ч. по Гринуич) в събота, а цунами достигнаха бреговете на Бантен и Лампунг 24 минути по-късно.

Снимка: АР/БТА

Карнавати съобщи още, че властите са регистрирали лек вулканичен трус, който се равнявал на земетресение с магнитуд от 3,4. Именно този трус довел до свличане в морето на земна маса, покриваща 64 хектара от склоновете му.

Тя посочи, че властите не са били в състояние да засекат заплахата, защото системата за предупреждение разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания.

Очаква се броят на загиналите да нарасне, съобщи по-рано днес Националната агенция за справяне с бедствия. 11 687 души са били принудени да напуснат домовете си.

Снимка: АР/БТА

За най-тежко пострадал засега се смята районът Пандегланг на западния бряг на на остров Ява, но спасителните екипи все още не могат да достигнат до всички засегнати райони, защото пътищата към тях са блокирани от развалини и наноси, довлечени от цунамито.

Румен Радев изрази съболезнования за трагедията

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до индонезийския си колега Джоко Видодо по повод вълната цунами в Зондския пролив, засегнала островите Ява и Суматра. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

"С чувство на мъка и прискърбие светът научи за връхлетялото вашата страна бедствие, за стотиците жертви и ранени, за разрушените домове и унищожената инфраструктура. В този труден момент нашите мисли са заедно с народа на Индонезия. Желаем скорошно възстановяване на ранените и кураж в усилията за преодоляване на последиците от природното бедствие", заявява в писмото си до Джоко Видодо българският президент.

Румен Радев изразява своите и на българския народ искрени съболезнования към гражданите на Индонезия, близките и семействата на загиналите.