Лавинната опасност в планините продължава да е висока, условията стават по-тежки, очаква се нов снеговалеж. За това предупреди на брифинг директорът на Планинската спасителна служба /ПСС/ към Българския червен кръст /БЧК/ Емил Нешев.

Повод за брифинга е трагичният инцидент в Пирин от вчера, при който в един от Бъндеришките улеи заради паднала лавина загина 18-годишен спортист.

Сигналът е подаден в 11.28 часа вчера. За по-малко от 10 минути планински спасители от отряд Банско се отзовават на помощ, но за съжаление само констатират смъртта на младежа, каза Нешев. Планинските спасители са действали изключително бързо, но при тази ситуация младежът не е имал шанс да оцелее, тъй като откъсването на лавината е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка на откъсването е между 50 и 120 см, което е огромна маса, а ходът на лавината е около един километър, обясни Нешев.

Младежът е бил екипиран с всичко необходимо за пребиваване в зимна планина - лавинна раница, лавинен уред, сонда, лопата, каска.

Тези съоръжения обаче не ни правят безсмъртни, подчерта Нешев. Когато става въпрос за такъв терен и толкова тежка лавина, нищо не помага, обясни директорът на ПСС.

Лавинната опасност остава висока, не се препоръчва излизането извън маркираните писти и маркираните туристически зимни пътеки. Хората трябва да бъдат изключително предпазливи, да не се поддават на емоцията и желанието за фрий райд, предупреди Нешев.

Карането на ски и сноуборд извън обособените писти е проблем, който не трябва да се решава със забрани и рестрикции, а с разбиране и ясна политика на действие в тези терени, каза директорът на ПСС. По думите му цялата индустрия в зимната ски-мода е насочена към фрий райд, затова трябва да се намерят начините той да се регламентира, да се охранява надеждно и да е по-безопасен.

"По света има обособени зони за фрий райд, има екипи, които се грижат за тези терени, те се поддържат, почистват, обезопасяват, затварят се докато са опасни. Има регламенти, които се спазват. Тук няма регламенти", каза още Емил Нешев.