Два леки автомобила са били ударени от влакови композиции на жп прелези в страната, като инцидентите са станали само в рамките на 90 минути заради неспазване на правилата за преминаване през прелез, заложени в Закона за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

В 10.58 ч. на прелез в междугарието Калояново-Граф Игнатиево, при опит за преминаване при спуснати бариери, лек автомобил е ударен в задната му част от преминаващия пътнически влак, пътуващ по направление Карлово-Пловдив. При инцидента няма пострадали, но има нанеси леки материални щети по локомотива. Шофьорът на автомобила е избягал от местопроизшествието.

Само час и половина по-късно - в 12.30 ч., в междугарието Суворово-Девня при преминаване през прелеза в района при редовно задействана звукова и светлинна сигнализация, указващи приближаването на влак, лек автомобил прави опит за преминаване. Автомобилът е ударен от преминаващия пътнически влак, пътуващ по направление Добрич-Варна. Няма пострадали.

Заради удара обаче движението на влаковете и пътните превозни средства в района на прелеза бе спряно за час и половина.

Във връзка с инцидентите от днес, летния период и свързаната с това повишена интензивност на движението по пътищата, ръководството на „Национална компания „Железопътна инфраструктура” за пореден път призовава водачите на пътни превозни средства да бъдат внимателни, да спазват правилата за движение по пътищата.

Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори, допълват от компанията.