Бомба избухна на разсъмване в южния италиански град Фоджа, но без да причини жертви, предаде Франс прес, цитирайки информация на полицията. Преди две седмици в града имаше друга експлозия, насочена срещу ключов свидетел в процес срещу местната мафия, допълва БТА.

Мишена на днешната експлозия е дом за възрастни хора, управляван от фирма, чийто мениджър е Кристиан Виджиланте - свидетел във важен процес срещу местната мафия.

На 3 януари друга бомба унищожи автомобила му и причини щети на 6 паркирани наблизо коли. Мощната експлозия, насочена срещу свидетеля, доведе до силен отговор на гражданското общество.

На 10 януари италианската асоциация "Либера" организира протест, в който се включиха, по данни на полицията, около 20 000 души.

При днешната експлозията бяха нанесени щети на входа на дома за възрастни. Няма ранени, засегнати са паркирани наблизо автомобили.

Кристиан Виджиланте е свидетел в процес срещу 29 предполагаеми членове на местната мафия, обвинени в опит за изнудване на фирмата "Санита пиу", чиято собственост е домът за възрастни.

Брат му Лука е директор на "Санита пиу". Мафиотите се опитвали да рекетират фирмата и да накарат Кристиан да наеме близки до тях лица.