Двама шофьори са загинали при верижната катастрофа на автомагистрала "Марица" - на километър 66-67, край Харманли в 7.15 часа тази сутрин, съобщиха от прокуратурата. Обвинението наблюдава образуваното досъдебно производство за пътното произшествие.

При управление на моторно превозно средство са били нарушени правилата за движение и, поради непредпазливост, е причинена смъртта на двама водачи на тежкотоварни камиони. Тяхната самоличност е установена. И двамата са били шофьори на товарни камиони с турска регистрация. Първоначално е била установена самоличността на шофьора на единия от камионите, който е турски гражданин, на 46 г. Впоследствие е била установена самоличността и на другия починал, който е български гражданин, на 62 г., също управлявал автомобил с турска регистрация. До момента е ясно, че на четири лица са причинени средни телесни увреждания, а още няколко имат по-леки наранявания.

Окръжна прокуратура - Хасково наблюдава досъдебно производство за пътнотранспортното произшествие, в което са участвали 22 товарни автомобила. Разследването е възложено на екип от четирима следователи от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Хасково.

Извършват се активни процесуално-следствени действия, като се изясняват причините за верижната катастрофа.

От МБАЛ - Хасково по-рано съобщиха, че до обяд днес на шестима участвали в катастрофата е била оказана медицинска помощ. От пострадалите няма пациенти с опасност за живота.

Шофьори разказаха, че причина за мелето е била гъста мъгла. Те пътували в колона от около 50 тира, когато първите от тях набиват спирачки и буквално по ефекта на доминото следващите се нанизват един в друг. Камионите са били част от конвой, който е пътувал от "Капитан Андреево" към вътрешността на страната ни.

"След разклона имаше много гъста мъгла. Всички намалихме. Видимостта беше 10-15 метра. Имаше спрени камиони. Аз също успях да спра", сподели  водач на тир, участвал в пътния инцидент.

В катастрофата са участвали и леки автомобили и микробуси.

Разчистването на пътя продължава. Ударените камиони ще бъдат изтеглени на паркинг, където ще стане претоварване.