Двама български моряци паднаха зад борда на кораба "Стара планина" при инцидент в Норвежко море.

От БМФ съобщиха, че те са били пометени от огромна вълна при вятър над 20 метра в секунда и бурно море. Засега тяхната самоличност не се съобщава.

Веднага след получения сигнал е организирана спасителна операция. След няколко часа обаче Съвместният спасителен координационен център (ССКЦ) на Норвегия уведоми посолството ни в Осло, че прекратява издирването на български граждани, заявиха от Външно министерство. Според ССКЦ при настоящите климатични условия няма шанс падналите във водата да оцелеят толкова дълго време. Операцията няма да бъде подновявана в утрешния ден. Норвежката полиция поема разследването на случая.

Спасителната операция с два хеликоптера започна днес в ранния следобед, но дейностите бяха силно затруднени поради лошото време - силен вятър и високи, 8-метрови вълни. Готвеше се и включването на самолет със специален радар, ако вятърът утихне. 

Сигналът към норвежките власти за инцидента бе подаден от капитана на "Стара планина", като екипажът се е включил в спасителната операция.

Екипажът на товарния кораб е в състав 19 души - 18 български граждани и един гражданин на Украйна.

Той е плавал от Мурманск за Констанца, но към момента на инцидента се е намирал на около 200 морски мили от норвежкия бряг. 

Кадър: БНТ

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и е оказала необходимото съдействие по случая.