Двама българи са загинали, а други трима са тежко ранени при катастрофа в Калабрия, Италия. Пострадали са и четирима италиански граждани, съобщи "24 часа".

Според медиите в Калабрия катастрофата станала рано сутринта в неделя на провинциалния път до Кориляно Росано, близо до град Козенца. В двете коли, които се ударили челно, пътували четирима италианци и петима българи. Сред ранените местни граждани има две момичета на 16 и 21 г. Българите пътували с "Алфа Ромео 147", а италианската кола била "Опел Корса".

Тревогата до оперативния телефон на карабинерите подали шофьори, станали свидетели на трагедията. Те се опитали да помогнат, но безуспешно, тъй като колите били буквално разрязани и превърнати в парчета ламарини.

Точно в този момент пожарникарите се намирали на мястото на друга катастрофа с тежко ранено момче. Веднага след като получили сигнала, се отправили към местопроизшествието с българската кола. Гледката била страшна - и петимата българи били притиснати в смачканата кола и трябвало да бъдат измъкнати с помощта на пожарникарите.

Двама от пътниците са загинали на място. Останалите трима българи, както и четиримата италианци от другата кола били транспортирани в "Бърза помощ" на Кориляно и Росано. Единият от ранените бил транспортиран с хеликоптер.

Според медиите в момента се установява самоличността на убитите и ранените българи, тъй като не са имали паспорти у себе си. Предполага се, че единият от загиналите бил 25-годишен баща на 4 деца.

В Калабрия е пълно с български имигранти, работещи най-вече в земеделието. Много български семейства идват всяка година като сезонни работници при събирането на реколтата от портокали. Според Националния статистически институт в Калабрия има 6800 легално регистрирани българи.