Експерти от РИОСВ - Пловдив извършиха незабавна проверка по сигнал, подаден на "зеления телефон" за убит от деца щъркел в Стамболийски, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията. Това се случило в близост до гнездото на птицата, което е върху електрически стълб. В него са останали две малки щъркелчета, за които грижи полага другият родител, който продължава да ги храни.

Случаят стана известен след като жена, станала свидетел на жестоката случка, съобщи в социалните мрежи, че деца от ромски произход са убили щъркел в квартал "Партизанина" в Стамболийски.

"Въргаляха мъртвия щъркел и го въртяха по поляната", пише жената.  Най-тъжното според нея е, че в гнездото останали две бебета, за които вече няма кой да се грижи. "Кой ще ги храни сега, като мама или татко го убиха. Кой ще им помогне", написа още жената, цитирана от trafficnews.bg.

Вижте снимки >>

Тя публикува и снимки в местна фейсбук група, които само за няколко часа събраха десетки коментари. Хората от града са категорични, че трябва да има наказание за извършителите на зверството.

Снимка: РИОСВ Пловдив

Екоекспертите са взели решение да оставят малките птици на грижите на оцелелия си родител вместо да ги отнемат от него и да ги изпращат в Спасителен център. Мотивът им е, че вариантът да бъдат оставени в естествената си среда ще е по-добър за развитието им.

Снимка: РИОСВ Пловдив

Проверката е извършена съвместно с еколога на община Стамболийски.

От общината ще следят за състоянието на птиците и ще са в постоянна връзка с РИОСВ - Пловдив, като екоинспекцията има готовност да се намеси в случай на необходимост. Районното управление на МВР - Стамболийски е образувала преписка и ще извърши следствени действия по случая.

От РИОСВ - Пловдив припомнят, че белият щъркелът (Ciconia ciconia) е приоритетен за опазване вид, защитен на територията на цялата страна. Законът за биологичното разнообразие забранява улавянето и убиването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.