Четирима души са загинали при пожар в дом за стари хора "Свети Георги" във Варна. Още един пък е в болница с опасност за живота, съобщи bTV.

Сигналът за пожара е подаден в 2:59 ч. през нощта. На мястото са изпратени общо 5 екипа, 18 пожарникари, горяла е една единствена стая, но са загинали 4 души. Двама мъже на 73 години, един на 70 и жена на 88 години.

"Извършена е евакуация веднага, като са изведени около 20-ина трудноподвижни възрастни хора", каза главен инспектор Петя Кюпова, която е началник на Първа районна служба във Варна. Общият капацитет на социалното заведение е 90.

Във всяка от стаите на дома има камери, които разследващите проверяват, за да се установи причината, довела до този трагичен инцидент.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдение на Окръжна прокуратура- Варна. Разпочнали са разпити на свидетели.

Предполагаемата причина за пожара е човешка дейност, има заподозрян, който е обитател на дома. В момента е настанен в психиатрия. Иззети са записи от камерите. Мъжът е на 53 години.

Това е втори инцидент с възникнал пожар в дом за стари хора в последните шест месеца във Варненска област. През ноември 2021 г., деветима от общо 58-те обитатели на старческия дом в село Рояк "Топъл дом", община Дългопол, загинаха в пожар.