С настъпването на летния сезон има драстичен ръст на броя на случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия, съобщават от "Пирогов".

За последните 20 дни са приети 41 пострадали при инциденти с газови бутилки, от които 17 са тежко пострадали, предимно хора над 60-годишна възраст. За това алармира началникът на Клиниката по изгаряне в университетската спешна болница "Пирогов" доц. д-р Мая Аргирова.

Най-младият пациент е на 35 години, а най-възрастният на 86. Те са с обширни и дълбочинни изгаряния, което налага многоетапно лечение със серия от операции. Пациентите са настанени в реанимационните звена на болница "Пирогов".

"Състоянието на повечето от тях изисква освен оперативните многоетапни хирургични намеси, активно наблюдение и реанимационно лечение", казва доц. Аргирова.

Тя и нейният екип от специалисти определят състоянието на пострадалите, които се лекуват в "Пирогов", като изключително тежко, животът на част от тях-пряко застрашен.

Медиците са силно обезпокоени от интензитета на инциденти с подобна тежест и призовават хората да използват гозовите бутилки изключително внимателно, отговорно и само при крайна необходимост.