Говорител на британската армия се извини на жителите на хърватския град Задар заради инцидентите, предизвикани от британски войници през последните седмици, съобщава в. "Слободна Далмация".

Извинението бе предадено от съветничката в британското посолство в Загреб Снежана Вукич.

"Не толерираме лошото поведение и ще предприемем мерки срещу който и да е, който не се държи според високите стандарти на поведение на британските въоръжени сили. Извиняваме се на жителите на Задар за преживените неприятности", се казва в съобщението на говорителя на армията.

През последните няколко дни "Слободна Далмация" нееднократно писа, че около 200 британски войници от Кралските военновъздушни сили, които са били на учение в Удбина, миналата седмица са пристигнали на почивка в Задар, където са участвали в редица инциденти, а десетина от тях са били изправени пред съда.

"Диви са, пияни и буйни. Вулгарни са с момичетата, не си плащат сметкитеь държат се нагло и уринират по улиците",  оплакаха се жители на Задар.

Британските войници се разхождали из града на групички, голи до кръста, с характерните ранички на рамо. Повечето от тях били татуирани, държали се вулгарно и настойчиво с момичетата. През миналия уикенд пребилии едно момче в центъра на града, пияни са избягали от няколко заведения, без да платят сметките си, в известен бар в пиковия час на посещаемост са пръскали с пожарогасител, унищожили са мебелите в заведението и са накарали останалите гости в паника да избягат.

"Това не са бандити или някакви нещастници, престъпници или хулигани, а британски войници, горди военнослужещи от британските Кралски военновъздушни сили, които с дивашкото си поведение през последната седмица буквално тероризират град Задар", писа хърватското издание "Ютарни лист".

Безобразното им и нагло поведение толкова възмутило жителите на Задар, че преди дни десетина от тях се организирали, за да ги причакат някъде в града и да ги пребият.