"С прискърбие научих, че по пътя Гостивар-Скопие изгубиха живота си 13 души. Изразявам съболезнования на близките на загиналите и скорошно оздравяване на пострадалите", написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук. 

Първоначалната информация беше за толкова загинали, но тази сутрин македонските медии съобщиха, че жертвите са се увеличили до 14. Около 30 души са ранени и са в болници, като 6 от тях са с опасност за живота, съобщи министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче.

Снимка: AP/БТА

Външният ни министър Екатерина Захариева също изрази съчувствие близките на жертвите и уточни, че няма пострадали български граждани.

Автобусът, в който имало около 50 души, излязъл от магистралата, свързващата Скопие с Тетово, и паднал в дълбока 10 метра пропаст. Причината за злополуката, станала на 25 километра западно от Скопие, още не е ясна. Местни жители от близкото село и пожарникари се притекли на помощ на оцелелите, сред които е и шофьорът.

Снимка: AP/БТА

Повечето от работниците, пътували с автобуса, са от град Гостивар, намиращ се на около 80 километра от Скопие. Те се връщали от работа в Скопие.

Снимка: AP/БТА

Междувременно премиерът Зоран Заев обяви 14 и 15 фавруари за дни на траур. През това време националният флаг на страната ще бъде свален наполовина.

"Тежка нощ, пълна с огромна болка и тъга. Нямам думи, които могат да са достатъчно утешителни за семействата на нашите съграждани, трагично загубили живота си тази вечер в тежката катастрофа", каза той още снощи и уточни, че ще посети ранените в болницата.