Премиерът Бойко Борисов написа във Facebook, че страната ни е готова да окаже помощ и съдействие на Гърция и Турция след опустошителното земетресение.

"Като съседи в нужда сме длъжни да си помагаме. Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог. България изразява солидарност с народите на Гърция и Турция във връзка с разрушителното земетресение, което предизвика жертви и щети. Страната ни е готова да окаже помощ и съдействие. Поднесох съболезнования на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото разговарях по телефона", заявява Борисов.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е разговарял по телефона с гръцкия си колега Михалис Хрисохоидис, съобщиха от пресцентъра на МВР. Терзийски е изразил съпричастност с гръцкия народ по повод тежкото земетресение от 30 октомври и причинените жертви и разрушения. Той е предал поздравите на министър-председателя Бойко Борисов и е отправил пожелания за бързо възстановяване.

Вътрешният министър е заявил готовността на МВР и на българското правителство да окажат помощ и материална подкрепа на гръцката страна. Михалис Хрисохоидис, министър за защита на гражданина, е запознал Христо Терзийски със ситуацията на о. Самос. Той е благодарил за изразената съпричастност и готовността за подкрепа.

От своя страна държавният глава Румен Радев изпрати писма до президента на Република Гърция Екатерини Сакеларопулу и до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод земетресението в района на остров Самос, довело до човешки жертви и разрушения в двете държави.

Президентът Радев изразява от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите при природното бедствие.

От вчера насам се увеличиха жертвите и пострадалите в земетресението с магнитуд 6.6, което в продължение на 15 секунди разлюля района на град Измир, четвъртия по големина град на Турция с над 5 милиона население.

По данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации 24 души са загинали досега, а 804 са ранени.

Има вероятност броят на жертвите да се увеличи, защото има хора в неизвестност.

Милиони турци в района на Измир прекараха нощта навън.

Снимка: БТА

Трусът,чийто епицентър бе регистриран в района на Сеферихисар, намиращ се на брега на Егейско море, продължи 15 секунди, предизвика жертви и огромни поражения.

Вчерашното земетресение се преценява като най-голямото след катастрофалното земетресение от 1999 г. в района на Истанбул, при което загинаха десетки хиляди души.

Според сеизмолози вчерашното земетресение е имало ефекта на 35 атомни бомби.

Междувременно от обсерваторията Кандилли в Истанбул обявиха, че земетресението в Измир е било с по-голям магнитуд - 6.9.

Земетресението бе усетено в много обширна територия - курортните селища Кушадасъ, Айдън, Мугла, Маниса, Денизли, Чанаккале, Бурса, Кютахия, Ялова, Текирдаг, Одрин. В Истанбул бе усетено по-осезаемо в районите по крайбрежието на Мраморно море.

Снимка: БТА

От вчера насам нарасна трагичната равносметка от земетресението.

17 жилищни сгради са съборени, над 50 жилищни и обществени сгради са с големи поражения, съобщи кметът на жилищния район Байрак. Стотици хиляди хора са навън, някои останаха без жилища, други не могат да влязат поради нанесените щети.

Сеизмолозите съобщиха, че от вчера насам са регистрирани 410 вторични труса, от които 33 с магнитуд над 4. Последният е бил тази сутрин в 8.10 часа с магнитуд 5.

Продължават спасителните работи. 16-годишно момиче Инджи Окан бе спасено след 17 часа под развалините на жилищен блок, който буквално е рухнал. Момичето е спасено заедно с кученцето, с което си играело, когато трусът съборил блока.

Снимка: БТА

Две жени, на 53 и 62 години, също бяха спасени изпод развалините на рухнал жилищен блок.

Въпреки че с напредването на времето намаляват шансовете за откриване на оцелели, много хора от вчера насам стоят край развалините с надежда да бъдат спасени близките им.

Земетресението в Измир отново извади на показ класическите критични слабости в строителния сектор на Турция - липсата на антиземетръсен контрол в строителството на жилищните сгради, особено в кварталите с по-бедно население, използването на некачествени строителни материали от строителните предприемачи в гонене на печалби и не на последно място - икономическата криза.

Земетресение с магнитуд от 4,1 беше регистрирано днес в Гърция, предаде ТАСС като се позова на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на около 8 километра североизточно от гръцкия град Неон-Карловаси, на дълбочина 10 километра.

Данни за пострадали и щети няма. Припомняме, че вчера двама гръцки тийнейджъри загинаха след като се срути сграда.