Взривно устройство избухна през изминалата нощ близо до сградата на телевизия Скай в гръцката столица. Има счупени прозорци от първия до последния етаж на шестетажната сграда, нанесени са сериозни материални щети, но няма ранени, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирайки самата телевизия и вестник "Катимерини".

Взривът е проехтял в 02,35 ч. местно време след телефонни обаждания до две медии с предупреждения за бомбата. Намиращите се в сградата хора са били евакуирани, допълва БТА.

Говорейки пред журналисти от мястото на взрива, министърката на гражданската защита Олга Геровасили каза, че това е нападение срещу демокрацията, но добави, че тя е защитена и не е под заплаха.

В Гърция не са редки малките нападения срещу бизнеси, държавни сгради, полицията и политици, отбелязва Ройтерс.

Според полицейски кореспондент на телевизията бомбата е съдържала около 5 кг експлозиви и е била поставена в тясна уличка близо до сградата.

Терористите са съобщили за поставеното взривно устройство в две гръцки медии и полицията е реагирала незабавно. Журналистите от телевизия "Скай" са били евакуирани.

Охранителни камери са заснели двама души, които са поставили бомбата пред сградата на телевизията.

Политическите сили в Гърция коментираха, че "бомба срещу медия е удар срещу демокрацията" и настояват за бързо разкриване на извършителите на атентата. Все още никоя организация не е поела отговорността за бомбата.