Само за 3 дни два силни труса разлюляха Балканите. След шока от мощното земетресение на гръцкия остров Закинтос с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер и последвалите близо 60 вторични труса, място, натоварено с много негативни спомени, отново напомни за себе си. Сеизмологичната активна зона около Карпатите предизвика трус със сила 5,8 по Рихтер и заплаши не само северните ни съседи, но и населени места в България.

 "Вранча никога не е заспивала. Това е най-активната сеизмична област на територията на Европа. Там трусовете са на дълбочина над 60 км и те засягат и територията на България. Поради характера и дълбочината са опасни и за нас", категоричен бе сеизмологът от БАН проф. Димчо Солаков пред телевизия "България он ер".

Той обясни, че земетресенията, които засегнаха Балканите в последната седмица, влизат в графата на умерено силните. Солаков побърза да успокои обществото, че връзка между двете земетресения няма и няма как те да повлияят за нови земетресения в България.

"Географски ние сме по средата на сеизмичните зони в Гърция и Румъния. Африканската и Евроазиатската плоча се срещат около о. Крит. Там Африканската влиза под Евроазиатската плоча. Сеизмичността в България е следствие на този контакт", коментира още професорът.

Според него често хората не си взимаме поука за изминалите земетресения и последствията от тях и бързо забравяме подобни събития.