Български гражданин е загинал, а други трима наши сънародници са пострадали при инцидент на кораб край бреговете на италианския остров Сардиния. И четиримата български граждани са моряци от екипажа на плавателния съд, съобщиха от Външно министерство.

По-рано италианското издание Il Messagerro предаде за един загинал - 24-годишен българин, и един пострадал, който е с фрактури на двата крака.

Не беше съобщена обаче информация нито за имената на починалия и пострадалия, нито какво точно се е случило.

По данни на българското посолство в Рим инцидентът е станал, когато силна вълна е ударила моряците, докато работели на палубата. Посолството ни в италианската столица е в контакт с местните власти по случая и е готово да окаже необходимото съдействие, уточниха от МВнР.

Трагедията се е разиграла, докато корабът "Малта" на италианската компания "Грималди" плавал между пристанищата на Каляри и Порто Торес. Около 10,30 часа (11,30 по българско време - б.р.) капитанът на плавателния съд поискал помощ от Бреговата охрана, като е съобщил, че на борда е станал инцидент с един загинал и един ранен. От пристанището на Порто Торес веднага излетял хеликоптер, за да бъде оказана медицинска помощ на пострадалия. След оценка на ситуацията е било решено корабът да стигне до дестинацията си в Порто Торес, за да могат в него да се качат представители на Бреговата охрана на област Олбия.

Морската дирекция е започнала разследване, уведомена е и прокуратурата. Очакват се повече подробности какво точно се е случило.