Пожарникари от Сърбия се включиха в гасенето на големия пожар в Стара планина. Огънят е с фронт около 10 километра в Стара планина над Чипровци до границата със Сърбия. По последна информация той се разраства.

Огънят е на труднодостъпно място. Той се е разразил в неделя. Доброволци споделиха, че обхватът е доста голям, а изкачването до мястото на огъня е много сложно и едвам се диша. Освен това не е валяло отдавна. Гъстият дим също е голяма пречка за доброволци и пожарникари, съобщава bTV. 

Горят предимно високи храсти и сухи треви, частично засегната е и гората. Районът е изключително труднодостъпен и до него се стига единствено с високопроходими автомобили. Гаси се както от българската, така и от сръбската страна. Опасност за населените места няма. Разследват се причините за пожара.

Междувременно е овладян горският пожар, който избухна на територията на държавно горско стопанство Елешница, Разложко. Засегнати са изкуствено залесени с противоерозионна цел борови насаждения. Огънят се разрастваше бързо заради силния вятър.

Пожарни екипи и служители от близките горски стопанства бяха на терен и успяха да направят просеки за ограничаване на периметъра на пожара.

Локализиран е и пожарът в Национален парк "Рила", над село Долно Осеново, община Симитли. Там огънят засегна над 500 декара защитена територия.