Блокирани българи на летището в Болоня. Сред потърпевшите има възрастни хора и майки с деца. По думите им са оставени без храна, вода и хотел.

Директорът на туристическата агенция, с която част от блокираните са пътували, заяви пред БНТ, че хотел за туристите е бил осигурен, но те предпочели да останат на летището. От нискотарифната компания не коментират случая.

Туристите трябвало да излетят снощи с полет на нискотарифна авиокомпания. Част от пътниците са на организирана екскурзия.

"Почти бяхме стигнали до гейта, когато ни върнаха обратно. Буквално ни изгониха, тъй като самолет нямало да има. Дойдохме тук, в преддверието, да чакаме цяла нощ без никой да ни обърне внимание, без осигурен хотел, без да е осигурена храна, вода, ваучери или каквото и да било. Като разбрахме, че за част от другите пътници, а това са ученици, са били осигурени ваучери, които никой не им ги е признал. Т.е. те не са могли да си купят храна с тях в околните заведения", обясни Милена Михайлова, една от потърпевшите българи.

От туристическата агенция нямат информация защо авиокомпанията е отложила полета, обясни управителят Байко Байков. Пътниците твърдят, че цяла нощ са оставени без информация, без храна, без вода и без хотел, където да нощуват. От турстическата агенция твърдят друго.

"Осигурихме на клиентите 1 час и 30 минути след като разбрахме, че е отложен полетът хотел, но клиентите, туристите предпочетоха да останат на самото летище. Наш водач е на място, изрично е попитал абсолютно всички клиенти. Хотелът се намира на около 30 минути път от летището. Осигурен е трансфер в двете посоки и съответно настаняване, клиентите са отказали да напуснат летището. Вода и храна има осигурена на летището. Абсолютно всички разходи със съответните разходи и документи без да има ограничение на разхода ще бъдат осребрени срещу съответните документ", посочи Байков.

По думите на управителя на агенцията полетът е отложен за 15:30 днес. На отправените запитвания към авиокомпанията и към външното ни министерство за случилото се до момента все още няма отговор.