Екипажът на пътнически самолет на американската авиокомпания "Делта еърлайнс" изхвърли авиационно гориво върху начално училище в градчето Кудахи, край Лос Анджелис. Инцидентът е станал, докато самолетът се е връщал извънредно към международното летище заради авария.

Горивото се посипало върху главите на децата, играещи в училищния двор малко преди обед местно време. Има засегнати и други училища близо до мястото.

Според служители на противопожарната охрана и парамедици, повикани на мястото, 56 души, повечето деца, се оплакали от кожни раздразнения или проблеми с дишането заради вредните изпарения от горивото, но всички те получили необходимата помощ на място със сапун и вода и не се наложило никой от тях да бъде изпратен в болница.

Медиците отбелязва, че цялото изсипало се количество гориво се е изпарило много бързо и нищо възпламенимо не е останало нито във въздуха, нито на земята. Не е издадена евакуационна заповед за околния район.

Според Федералната авиационна администрация (ФАА) и според авиокомпанията самолетът "Боинг-777" тъкмо излетял за Шанхай, когато възникнал проблем с един от двигателите, което наложило той да се върне обратно на летището. Машината се приземила безопасно, след като изхвърлила значително количество гориво, за да се намали теглото й при кацане.

ОТ ФАА отбелязаха, че случаят се разследва.

"Има специални правила за изхвърляне на гориво за самолети, опериращи в и извън всяко голямо летище в САЩ - отбелязва агенцията. - Те изискват горивото да се изхвърля над определени ненаселени райони, обикновено от голяма височина, така че горивото да се атомизира и разпръсне, преди да достигне земята."