В периода до 23 август са проверени над 3800 съоръжения на републиканската пътна мрежа, като са установени нерегламентирано използвани пространства под мостовете и прилежащия сервитут на 120 съоръжения. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски на брифинг за резултатите от извършените проверки на съоръженията.

Повод за проверките стана възникналият пожар в депото за вторични отпадъци край Дупница, вследствие на който част от колоните на моста на АМ "Струма" в този участък бяха компрометирани. Укрепването на виадукта ще продължи около 4 месеца и ще струва близо 2 милиона лева.

Голяма част от установените нарушения са под съоръжения, които са в населените места или в непосредствена близост до тях.  Инспекторите от АПИ са установили, че най-често под тях се изхвърлят гуми и отпадъци. Например захвърлени автомобилни гуми са открити под моста при 17-ти км на пътя Провадия - Дългопол и община Провадия е уведомена да ги премахне. Строителни материали и механизация са констатирани и под съоръжението при 63-ти км на пътя в Дряново.

По време на пресконференцията бяха представени и фрапантни случаи. Оказва се, че земеделски стопани отглеждат на кокошки и овце под мостовете на магистралите и съхраняват сено. Така например пространството под съоръжение над река Бели Вит на пътя в Тетевен е било обособено за отглеждане на животни като мястото е било оградено с греди, дъски и талашитени плоскости. На същия път само че на съоръжение на сто места от първото е направен кокошарник. Временните селскостопански заграждения вече са премахнати. Обособени пространства за отглеждане на животни са открити и под моста в село Крушаре на пътя Сливен - Ямбол. Сено е намерено и под надлез на пътя Кубрат - Русе в Русенска област и на пътя Омуртаг - Котел на територията на село Тича.

Глобите за намерените нарушители частни лица ще бъдат между 200 и 500 лв, а за юридическите - от 1000 до 3000 лв. Където нарушителите не могат да бъдат открити, почистването ще е за сметка на Пътната агенция.

Председателят на Управителния съвет на АПИ обясни, че повечето отпадъци в сервитута могат да предизвикат пожари и поради липсата на възможност за отичане на водата заради тях - наводнения. По думите му за разчистването на тези сметища ще са необходими не по-малко от половин милион лева.

"Още в понеделник съм разпоредил да бъдат изчислени средствата, които ще ни бъдат необходими за почистването", допълни Терзийски.

От АПИ очакват почистването да приключи до средата на септември, но подчертаха, че парите за това ще са за сметка на обновяване на маркировката и други дейности.

"За съжаление вместо за текущ ремонт и поддържане на пътищата, за изкърпване на настилките, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа и за обезопасяване на участъците ще трябва да ги хвърлим за почистване на боклуци, които недобросъвестни граждани, фирми и организации са разпръснали", каза Терзийски.

Той апелира хората да не изхвърлят битовите и строителните си отпадъци не само в сервитута на мостовите съоръжения, а въобще на нерегламентирани места, защото за да бъдат предотвратени последиците "от техните действия се бърка не само в нашия джоб, но и в техния включително".