Албания има нужда от нашата солидарност след разрушителното земетресение от 6.4 по Рихтер във вторник, което взе десетки жертви и предизвика значими материални щети.

Вижте разрушенията в Дуръс >>

"Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен: 51 жертви, сред които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1200 къщи са разрушени и повече от 5200 души са без покрив", каза н.пр. посланика на Албания у нас Доника Ходжа в студиото на "Тази неделя" на bTV.

Тя изрази своята благодарност за съпричастността на българския народ, както и на правителството ни към нейната страна.

"От сутринта на земетресението премиерът на България се е обадил на министър-председателя ни, за да изрази своята солидарност", разказа Ходжа. Българският външен министър се обадил на албанския външен министър, за да изрази своята солидарност, а вътрешният министър се е обадил на своя колега и му предложил помощ.

Българското правителство отпусна 200 000 лева и 4 автомобила с хуманитарна помощ за Албания.

Доника Ходжа разказа и как семейство българи, живеещи във Франция, са предложили своята къща на пострадала албанско семейство, а българската общественост се е организирала и е изпратила парични преводи.

"Не искаме да живее тези, които са загубили домовете си, да живеят така завинаги и особено по коледните празници", каза посланикът на Албания и сподели, че страхът на хората продължава да е голям, защото продължават вторичните трусове със сила от 4 и 5 по Рихтер.

Албания се е обърнала а помощ към много стани. Това, което е нужно за първата фаза на възстановяването, са инженери, които да оценят състоянието на сградите и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани.

Втората фаза ще бъде изграждането на временни убежища, за тези, които са останали без дом.

Доника Ходжа сподели, че се чувства в България като у дома и е благодарна за гостоприемството на българите, които са много близки до албанците.

А трусовете в Албания не стихват. Две земетресения от 4,2 по Рихтер бяха регистрирани в последните часове.

В Дуръс в събота президентът Илир Мета, премиерът Еди Рама и стотици жители присъстваха на погребението на осем членове на голямо семейство, които бяха убити при срутването на четириетажна къща при унищожителното земетресение във вторник. Един младеж от фамилията е оцелял и е изпратен в Италия за лечение.

Недоброто строителството и корупцията в албанската строителна индустрия са обвинени за голяма част от щетите. Съставен е законопроект, който ще предвиди присъди за всички инвеститори, архитекти и надзорни органи от 7 до 15 години затвор за нарушаване на строителните норми.

Правителството създаде и фонд за обезщетяване на семействата на загиналите, като всяко семейство ще получи по един милион леки (почти 9 000 долара). Това включва и специални пенсии за възрастни хора и стипендии за деца. Правителствените и частните призиви за дарения са събрали около 15 милиона евро (около 16,5 милиона долара) за три дни.