През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия снощи пътнически влак от Петрич за София в района на Кресненското дефиле. 8 души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите скални отломки.

Трима от тях продължават да бъдат в болница - началник-влака, помощник-машиниста и един пътник.

"Eдиният е с травма на главата, другият е с комоцио, а жената е с леки наранявания. И тримата са в стабилно състояние", съобщи управителят на здравното заведение д-р Огнян Митев. Останалите петима пътници, получили леки наранявания, след преглед са освободени за домашно лечение.

Общо 55 души бяха евакуирани от влака и превозени с автобуси, след като огромна скала падна на релсите пред влака Петрич-Благоевград снощи към 18.55 часа. Мястото обаче се оказа дълбоко в Кресненското дефиле и за спешните екипи и пожарните се оказа проблем да стигнат до него бързо. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов съобщи, че всички пътници от влака още снощи са извозени с автобус, осигурен от БДЖ. Той изказа благодарност на служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението", на ОД на МВР, както и на "Спешна помощ" в Благоевград, за бързата и своевременна реакция снощи по извеждането на пострадалите и по осигуряването на безопасното преминаване в участъка на останалите пътници.

Очаква се движението да бъде възстановено до 48 часа. Организирано е превозването с автобуси на пътниците от влаковете, които преминават по проблемното трасе.

"До 2.00 ч. през нощта екипите на НКЖИ са работили по отстраняването на подвижния състав от линията. Разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна - двупътна", съобщи на брифинг директорторът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски и допълни, че самият участък е труднодостъпен и е трябвало да бъде организирана специализирана механизация.

Днес от БДЖ ще направят проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, след това ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на дребни късове и ще бъде изведена от участъка, уточни инж. Папукчийски.

Той не се ангажира с отговор кога ще бъде пуснато движението по трасето.

"На този етап докато не се разчисти и провери какво е състоянието на скалния къс, който е отгоре, не мога да се ангажирам. Категорично не може да се справим днес. Материалът, който е паднал като скален къс е над 100 кубика, единият камък около 30 кубика, говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка", допълни инж. Папукчийски.

Очаква се най-рано след 48 часа да бъде възстановено движението по линията Петрич - Благоевград. Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията.