36 тежко пострадали при инциденти с газови бутилки са приети в Клиниката по изгаряне на "Пирогов" от началото на август,  съобщиха от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Рано тази сутрин е приет още един мъж, пострадал в чужбина и дошъл за лечение тук. Началникът на клиниката доц. Мая Аргирова уточнява, че пострадалите са млади хора до 50 г. Всички пациенти са с обширни, дълбоки изгаряния. които обхващат цялото тяло.

16 от пациентите са с над 20% изгаряния и инхалационни травми, а останалите имат между 5 и 15% изгаряния. Сред тях има и семейство - мъж, жена и дете, които са пострадали при възпламеняване на газовата инасталация на колата им.

Лечението на всички пациенти налага поредица от пластично-възстановителни операции.

Най-честата причина за инцидент е препълване на газовите бутилки, сочат данните на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.  От Агенцията съветват хората да пълнят бутилките си единствено на лицензираните пунктове, където се правят и прегледи за състоянието на газовата бутилка.  Важно е когато се купува такъв продукт, той да е изправен и да няма ръжда.