Над 3,7 милиона лева отпускат на 4 общини Националният щаб за защита при наводнения, председателстван от вътрешния министър Христо Терзийски. Средствата са за възстановяване на щетите след наводненията в Костинброд, Столична община, Лъки и Гоце Делчев. Това съобщи министърът на МВР и председател на Националния щаб за защита при наводнения Христо Терзийски.

По думите му още днес е направена инспекция в Лъки и е отправена заявка за укрепване на срутище край село Дряново. За него са предвидени 476 хил. лв.

По искане на кмета на община Лъки, са евакуирани няколко семейства, чиито жилища попадат в територията на срутването на земни маси, обясни още вътрешният министър.

Пътят между селата Манастир и Крушево ще бъде ремонтиран за около 480 хил. лв.

В Община Гоце Делчев ще бъде изградена подпорна стена за укрепване на река Туфча.

В Столична община спешно ще бъде почистено речното корито на река Искър за осигуряване на пропускателна способност в участъка под яз. "Панчарево".

За Костинброд са отпуснати средства за три неотложни аварийни ремонта и едно възстановяване на водоскок.

Предстои окончателното решение за отпуснатите средства да бъде гласувано на среща на Министерския съвет. Останали кметства и общини също могат да подават заявления за държавно финансиране при щети от наводненията към Комисията за възстановяване и подпомагане.

Комисията разполага с бюджет от около 80 млн. лв. За миналата година са били получени заявки за близо 360 млн. лв., като се преценява кои от тях са свързани с неотложни и спешни дейности. За превантивна дейност през 2021 г. са предвидени 24 млн. лв. от общия бюджет.